Njemačka u svibnju 2024. ostvarila rekordnih 9,3 TWh „solarne struje“

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u svibnju 2024. je s ukupno 23,6 TWh bila nešto iznad razine iz istog mjeseca prošle godine

U svibnju 2024. u Njemačkoj je proizvedeno više električne struje iz solarne energije nego ikad prije u jednom mjesecu. S 9,3 TWh solarne energije premašena je dosadašnja najviša mjesečna proizvodnja od 9,1 TWh iz lipnja 2023. i to unatoč manjem broju sunčanih sati, objavila je Savezna agencija za zaštitu okoliša (Umweltbundesamt).

Prema mjesečnom izvještaju Radne skupine za statistiku obnovljive energije (AGEE-Stat) o razvoju i učinkovitosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Njemačkoj, s ukupno 23,6 teravat sati (TWh) proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u svibnju 2024. bila je nešto iznad razine iz istog mjeseca prošle godine.

Niža proizvodnja energije vjetra nadoknađena je novom rekordnom razinom proizvodnje električne energije iz fotonaponskih sustava. S 9,3 TWh „solarne struje“ premašena je prethodna mjesečna vršna vrijednost od 9,1 TWh iz lipnja 2023. godine i to unatoč manjem broju sunčanih sati, ističe se u priopćenju Savezne agencije za zaštitu okoliša (Umweltbundesamt).

  • Izvor: Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime (Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz - BMWK)

Proizvodnja električne energije

U prvih pet mjeseci ove godine ukupno je proizvedeno oko 125 TWh električne energije iz obnovljivih izvora ili oko devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine (gotovo 115 TWh). Pritom je najviše porasla proizvodnja električne energije iz fotonaponskih sustava (+ 17 posto) i vjetroelektrana (+ 9 posto). Konkretno, povećanje proizvodnje solarne energije izravna je posljedica izgradnje novih fotonaponskih sustava, budući da je broj sunčanih sati u 2024. godini dosad bio na razini prethodne godine. Proizvodnja električne energije iz hidroelektrana blago je porasla u odnosu na vrlo sušnu prethodnu godinu, dok je proizvodnja električne energije iz biomase prema raspoloživim podacima neznatno pala u odnosu na 2023. godinu.

Instalirani kapacitet

U mjesečnom izvještaju trenutačno su predočeni početni podaci o kretanju neto novoinstaliranih kapaciteta od siječnja do svibnja tekuće godine te su potvrđeni trendovi iz proteklih nekoliko mjeseci. Zaključno sa svibnjem 2024. instalirani su fotonaponski sustavi ukupne snage 6.163 MW, što znači da je privremeni cilj od 88.000 MW instalirane snage postavljen Zakonom o obnovljivim izvorima energije (Erneuerbare-Energien-Gesetz – EEG) za kraj 2024. već premašen. Naime, prema podacima Savezne mrežne agencije (Bundesnetzagentur), na kraju 2023. godine instalirani solarni kapacitet u Njemačkoj iznosio je ukupno 81,7 GW.

Za kopnenu energiju vjetra, u prvih pet mjeseci dodane su turbine s učinkom od 800 MW, a ta je vrijednost malo ispod razine iz istog razdoblja prošle godine i stoga je očito preniska za postizanje cilja postavljenog EEG-om (69.000 MW) do kraja godine. Instalirani kapacitet kopnenih vjetroelektrana ukupno je na kraju 2023. iznosio 60,9 GW.

Vremenski uvjeti u svibnju

Svibanj 2024. u Njemačkoj je ponovno bio znatno topliji, ali uz povećanu količinu vlage i prilično manji broj sunčanih sati. Prosječna temperatura od 14,9 °C bila je znatno iznad vrijednosti referentnog razdoblja od 1961. do 1990. (12,1 °C). S oko 125 litara oborina po kvadratnom metru (l/m²) prosjek za navedeno referentno razdoblje (71 l/m²) premašen je za čak 75 posto. Ovakvi vremenski uvjeti bili su popraćeni s 215 sunčanih sati, što je oko šest posto manje u odnosu na referentno razdoblje.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Klimatski prihvatljivom električnom strujom opskrbljuje se polovica njemačkih kućanstva

Prema podacima njemačke Savezne udruge za upravljanje energijom i vodama (Bundesverband der Energie und Wasserwirtschaft - BDEW), svaki drugi kilovatsat električne energije koji se potroši u njemačkim kućanstvima proizveden je na klimatski prihvatljiv način. U prosječnom kućanstvu, otprilike polovicu električnih uređaja već u potpunosti napaja obnovljiva energija, što je dovoljno za osvjetljenje, hlađenje i zamrzavanje hrane, pranje i sušenje rublja, pranje posuđa i kuhanje.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Obnovljivi izvori energije su „energija slobode“

Njemačka će nastojati zadovoljiti vlastite potrebe za električnom energijom opskrbom iz obnovljivih izvora energije do 2035. ili znatno prije u usporedbi s prethodnim ciljem napuštanja fosilnih goriva 2040. godine, navodi se u nacrtu vladinog dokumenta u koji je Reuters dobio uvid ovog ponedjeljka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER