U ovogodišnjem izdanju projekta „Od izvora do mora“ sudjelovat će 30 hrvatskih gradova

Projektom se promiče zaštita hrvatskog vodnog bogatstva i potiče na pravilno odlaganje otpada

Pravo sudjelovanja na natječaju imali su svi gradovi koji žele pošumiti određene prostore na svom području, a obveza odabranih gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima.

U kategoriji malih gradova (do 10 tisuća stanovnika) sudjeluju: Benkovac, Otočac, Pakrac, Vrgorac, Lipik, Čabar, Ludbreg, Pleternica, Beli Manastir, Zlatar, Varaždinske Toplice, Korčula, Vodnjan – Dignano, Zabok i Stari Grad (Hvar).

U kategoriji srednjih gradova (od 10 do 35 tisuća stanovnika) sudjeluju: Virovitica, Čakovec, Daruvar, Vinkovci, Duga Resa, Zaprešić, Labin i Rovinj – Rovigno.

U kategoriji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika) ove godine sudjeluju gradovi: Karlovac, Rijeka, Zadar, Pula – Pola, Osijek, Velik Gorica i Dubrovnik.

Uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, cilj projekta je sadnja drveća u urbanim sredinama kako bi se smanjilo ispuštanje ugljikova dioksida i snižavanje temperature zraka. Stoga su pravo sudjelovanja na natječaju, koji je trajao mjesec dana (od 15. veljače do 15. ožujka), imali svi gradovi koji žele pošumiti određene prostore na području svog grada. Obveza gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima. Boduju se broj okupljenih volontera i količina prikupljenoga otpada, a tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 45.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Na prošlogodišnji natječaj projekta „Od izvora do mora“ prijavilo se 28 gradova koji su s gotovo pet tisuća volontera u akcijama čišćenja iz prirode uklonili 152 tone ambalažnoga otpada i primjereno ih odložili. Najuspješniji gradovi bili su Varaždin, Lipik i Vinkovci.  

Projekt „Od izvora do mora“ Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u potrošačkoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva potrošačka ambalaža moći će se u potpunosti oporabiti, što je u Hrvatskoj već ostvareno. U proteklim godinama samo uporabom lakših boca smanjena je ukupna uporaba plastike za četvrtinu. Novi iskorak prema ostvarenju vizije Svijet bez otpada Coca-Cola je napravila krajem svibnja 2023. godine kad je potrošačima na hrvatskome tržištu predstavila neodvojive zatvarače za plastične boce.

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Objavom natječaja počelo ovogodišnje izdanje projekta „Od izvora do mora“

Objavom natječaja na koji se mogu prijaviti svi gradovi u Hrvatskoj počelo je novo izdanje projekta „Od izvora do mora“, usmjerenog na pružanje potpore urbanom pošumljavanju – sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja emisija ugljikovog dioksida i snižavanja temperature zraka. Također, cilj projekta je promicanje zaštite vodnog bogatstva Hrvatske i poticanje na pravilno odlaganje otpada.

Varaždin, Vinkovci i Lipik pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“

Nakon gotovo šest mjeseci pripreme te provedenih 28 akcija prikupljanja ambalažnog otpada poznati su gradovi pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“. U kategoriji malih gradova s manje od 10 000 stanovnika prvo je mjesto pripalo Lipiku, među srednjim gradovima najviše su bodova prikupili Vinkovci, dok je u kategoriji gradova s više od 35 000 stanovnika pobjeda pripala Varaždinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER